Хлябът трябва да се съхранява в хладилник

В интерес на истината. Поставянето на хляб в хладилника е възможно само в един случай: ако искаме той да застояе възможно най-скоро. За да разберем по-лесно защо това се случва, е необходимо да кажем няколко думи за това какво се случва с хляба по време на съхранение.

Хлябът се пече от брашно, което се състои от нишесте и растителни протеини. Сухото нишесте се състои от две молекули, амилоза и амилопектин, които образуват кристално вещество. Когато брашното се използва за приготвяне на тесто и печене на хляб, кристалната структура се губи и нишестето се превръща в гел.

Защо хлябът остарява – изчерпателни прегледи в науката за храните и безопасността на храните

След като хлябът се остави да изстине, молекулите на нишестето постепенно се превръщат обратно в кристално вещество, макар и не съвсем със същата структура като сухото нишесте. Учените наричат ​​този процес прекристализация на нишестето, а обикновените хора казват, че хлябът започва да застоява.

Проучванията показват, че степента на застояване на хляба зависи от температурата и влажността на въздуха, при който се съхранява хлябът, и от вида на брашното, с което се пече. Купеният от магазина хляб от пшенично брашно е най-добре проучен.

Пшеничният хляб се съхранява най-дълго време при температура +25 ° C и влажност 75% – тоест в плътно затворен найлонов плик при стайна температура. При такива условия хлябът започва да губи влага след три дни и накрая става остарял, тоест сух и твърд, след около седмица.

За сравнение: при температура от +4 ° C и влажност от 70%, тоест в хладилника, хлябът остарява за 3-5 дни. Но при -18 ° C, тоест във фризера, хлябът почти спира да застоява, тъй като влагата от нишестето напуска много бавно. Хлябът може да се съхранява във фризер до три месеца. Няма да загуби вкуса си, ако при размразяване просто го оставите на масата за няколко часа. Ако искате бързо, можете да го поставите в микровълновата за 15-25 секунди на висока мощност.

Ако след вечеря остане хляб и смятате да го доядете на следващия ден, има смисъл да го поставите в найлонов плик и да го завържете здраво. А ако трябва да тръгнете и не искате да вземете хляба със себе си, можете да го поставите в торба и да го поставите във фризера

Вашият коментар