Как да съхраняваме кафето правилно

Кафето на зърна не е необходимо да се съхранява в хладилник

В интерес на истината. Повечето компании за печено кафе на зърна съветват да съхранявате кафе на зърна в тъмен, херметически затворен контейнер в кухненския шкаф, тъй като се смята, че това помага на зърната да запазят своя вкус и аромат. Научните доказателства обаче сочат, че ако не планирате да изпиете цялото кафе за една седмица, по-добре е да замразите останалото зърно.

Изследователи от Пенсилванския държавен университет взеха шест проби от прясно изпечени кафеени зърна – наполовина светло изпечени, наполовина тъмно изпечени – и ги поставиха при различни условия.

Една двойка светли и тъмни печени проби се съхраняват във фризер при -20 °C в продължение на девет седмици, а втората двойка се съхранява при стайна температура +25 °C. Третата двойка беше контролата: изследователите използваха прясно изпечени зърна, които се съхраняваха само за един ден при температура от +25 ° C. След това зърната бяха смлени и 48 доброволци бяха помолени да помиришат пробите. Участниците в експеримента трябваше да подредят проби с подобен вкус възможно най-близо една до друга. И проби с различни миризми – възможно най-далеч една от друга.

Оказало се, че доброволците не виждат голяма разлика между аромата на леко изпечените кафеени зърна – независимо от това как са били съхранявани. Може би това се дължи на факта, че леко изпечените кафеени зърна отделят малко летливи вещества, отговорни за аромата.
/ръководство/мои-порядок/

Но тъмно изпечените кафеени зърна, които отделят много летливи вещества, бяха оценени по различен начин от доброволци. Според тях студеното кафе почти не се различава по аромат от прясно смляно кафе, но кафето, съхранявано на стайна температура, се различава значително от него, и то не към по-добро.

Така че наистина има смисъл да замразявате тъмно печено кафе – основното е да спазвате правилата за съхранение.

Националната асоциация на кафето на САЩ (NCA) препоръчва използването само на напълно затворени контейнери за замразяване на кафе, в противен случай в контейнера за кафе ще влезе въздух.

При ниски температури въздухът извлича влага и аромати от кафеените зърна. В резултат на това зърната изсъхват и вкусът на кафето се влошава. Диетолозите наричат ​​това явление студено изгаряне.

Вместо да размразявате цялото си кафе, експертите от NCA ви съветват бързо да изпразните контейнера за една седмица на зърна и да го поставите обратно, преди да се образува конденз върху замразеното кафе. Ако поставите кондензирано кафе във фризера, кондензатът ще се превърне в лед и може да повреди зърната.

Вашият коментар