Как да съхраняваме безопасно яйцата в хладилника

Яйцата трябва да се съхраняват на вратата на хладилника

В интерес на истината. На вратата на много хладилници има специални клетки за съхранение на яйца. Поставянето им там обаче не винаги е добра идея.

Американската администрация по храните и лекарствата или FDA препоръчва яйцата да се съхраняват при 4°C или по-ниска. Но вратата на хладилника граничи с топлия въздух в апартамента и често се отваря, така че температурата върху нея може да бъде по-висока, отколкото на рафтовете.

Служители на американското технологично онлайн списание CNET организираха тридневен тест драйв на хладилници от различни марки и установиха, че вратите на много много скъпи хладилници, които се отварят като шкаф с двойна врата, са с градус и половина по-топли от рафтовете. В същото време вратите на много класически бюджетни модели остават достатъчно студени, за да съхраняват яйца.

Температурата на вратата на вашия хладилник може да се измери с обикновен външен термометър – просто го оставете в отделението за яйца за няколко дни. Вграденият термометър не е подходящ за това: като правило той показва или температурата като цяло, или температурата на отделни рафтове, но не и на вратата.

Ако температурата не е по-висока от +4 ° C, яйцата могат да се съхраняват там. И ако е по-високо, по-безопасно е да ги поставите на рафт в хладилника, без да ги изваждате от картонената кутия, в която сте ги закупили: има по-малък риск да ги счупите. Освен това на кутията има изписан срок на годност: при такива условия яйцата ще останат свежи три седмици от датата на производство.

Вашият коментар